Sposób przygotowania:
Grillowane banany z lodami waniliowymi z whisky
Najpierw przygotuj lody. Jajka sparz wrzątkiem. Śmietanę ubij na sztywno, białka ze szczyptą soli i połową cukru (dodaną na koniec ubijania) również na sztywno. Żółtka, 1 łyżkę ciepłej wody, ziarenka wanilii, pozostały cukier i 3 łyżki whisky ubij na białą pianę. Wszystkie 3 masy dokładnie wymieszaj i wstaw do zamrażarki. Po około 3 godzinach będziesz mieć gotowe lody. Banany przekrój wzdłuż na połówki, skrop je cytryną. Każdą połówkę posyp obficie cukrem i odrobiną soli, połóż na rozgrzanym grillu z płaskim rusztem, w formie blachy. W połowie grillowania dodaj odrobinę whisky i 2 łyżki masła. Grilluj aż banany będą bardzo mocno przyrumienione. Podawaj od razu, z 2 kulkami lodów i ulubionym sosem np syropem klonowym lub karmelem. Całość deseru skrop dodatkowo whisky.