Sposób przygotowania:
Lody waniliowe z galaretką
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu i wylewamy do podłużnych pojemników. Odstawiamy do stężenia i kroimy w drobną kostkę.
Do garnka przelewamy odmierzone mleko oraz śmietanę . Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do mleka i śmietany. Całość podgrzewamy do momentu wrzenia i odstawiamy na około 15 minut. Żółtka przekładamy do miski i ucieramy z cukrem tak długo aż osiągniemy jasnożółty krem, który przelewamy do garnka z mlekiem i śmietaną ( nie przerywając mieszania ).
Powstałą masę przelewamy do nieużywanego garnka i podgrzewamy dosyć intensywnie mieszając ,aż zacznie gęstnieć. Garnek z masą zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. W trakcie zamrażania wyjmujemy i mieszamy jeszcze kilkukrotnie.
Do garnka przelewamy odmierzone mleko oraz śmietanę . Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do mleka i śmietany. Całość podgrzewamy do momentu wrzenia i odstawiamy na około 15 minut. Żółtka przekładamy do miski i ucieramy z cukrem tak długo aż osiągniemy jasnożółty krem, który przelewamy do garnka z mlekiem i śmietaną ( nie przerywając mieszania ).
Powstałą masę przelewamy do nieużywanego garnka i podgrzewamy dosyć intensywnie mieszając ,aż zacznie gęstnieć. Garnek z masą zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. W trakcie zamrażania wyjmujemy i mieszamy jeszcze kilkukrotnie.
SylaUla