Sposób przygotowania:
Lody domowe waniliowe
Przygotowujemy 3 naczynia do jednego dajemy białka i ubijamy z połową cukru. Do drugiego żółtka i ucieramy pięć minut z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie białka łączymy z żółtkami i ucieramy razem 10 minut. W trzecim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę i do gotowej wlewamy przygotowane jajka.
Razem ubijamy jeszcze chwilę. Gotową masę lodową przelewamy do szklaneczek i mrozimy około 5 godzin.
Aby lody miały inne smaki masę można podzielić na kilka części i do każdej dodać inny smak np. kawę, kakao.
Następnie białka łączymy z żółtkami i ucieramy razem 10 minut. W trzecim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę i do gotowej wlewamy przygotowane jajka.
Razem ubijamy jeszcze chwilę. Gotową masę lodową przelewamy do szklaneczek i mrozimy około 5 godzin.
Aby lody miały inne smaki masę można podzielić na kilka części i do każdej dodać inny smak np. kawę, kakao.