akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Domowe masło orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Domowe masło orzechowe smakuję o wiele lepiej niż te kupne (i jest zdrowsze :D) Do przygotowania potrzebujemy tylko orzeszki ziemne i sól (jeśli nie są one solone) Oczywiście, możemy wzbogacić nasze masełko o miód, czekoladę czy suszone owoce,

Domowe masło orzechowe

Składniki:

Domowe masło orzechowe

 

  • 400 g solonych, prażonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

Domowe masło orzechowe
Orzeszki umieścić w malakserze lub blenderze i miksować na najwyższych obrotach, aż z orzeszków wydzieli się olej i powstanie kremowe, gładkie i oleiste masło (może to potrwać nawet kilkanaście minut).

Gotowe masło orzechowe przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do miesiąca (teraz można dodać również drobno posiekane orzeszki, dzięki czemu otrzymamy masło orzechowe crunchy) Jeśli zacznie oddzielać się olej, należy dobrze wymieszać.

Smacznego!