jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Odrywamy chlebek z masłem orzechowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Uwielbiam piec i jeść ciasta drożdżowe. Jakoś ostatnio w ręce „wpadały mi” przepisy na odrywane chlebki. Akurat miałam w domu masło orzechowe. Więc pomysł szybko się zrodził.

Odrywamy chlebek z masłem orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odrywamy chlebek z masłem orzechowym

 

  • Ciasto:
  • 400 g mąki,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 70 gram kostki roztopionej i przestudzonej margaryny
  • 4 dag drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • Szczypta soli,
  • 2 średniej wielkości jajka do ciasta.
  • 1 jajko do smarowania
  • Dodatkowo:
  • Około 4 łyżki masła orzechowego,
  • Około 4 łyżki powidła śliwkowego,
  • Około 0,5 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych,
  • Cukier puder do posypania ciasta (niekoniecznie)

 

Sposób przygotowania:

Odrywamy chlebek z masłem orzechowym
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Rozczyn powinien osiągnąć konsystencje gęstej śmietany. Gotowy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego dodajemy jajka, pozostały cukier ,pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Ciasto powinno odchodzić od ręki i garczka. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Ciasto smarujemy delikatnie masłem orzechowym (Aby nam się łatwiej smarowało można go wcześniej podgrzać w rondelku z małą łyżeczką masła). Na masło orzechowe wykładamy cienką warstwę powidła. Całość posypujemy drobno siekanymi lub delikatnie zmielonymi orzechami. Prostokąt kroimy na 4 równe pasy. Następnie nakładamy je na siebie. Nałożone pasy dzielimy na mniejsze prostokąty. Tak przygotowane prostokąty układamy koło siebie pionowo w przygotowanej blaszce keksowej. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180˚C. DODATKOWO: Orzeszki drobno siekamy lub delikatnie mielimy, tak by były wyczuwalne kawałki. Masłem orzechowym smarujemy ciasto. Powidło wykładamy na masło. Orzeszkami posypujemy powidło.
Odrywamy chlebek z masłem orzechowym
Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia
Odrywamy chlebek z masłem orzechowym
Na rozwałkowane ciasto wykładamy masło orzechowe
Odrywamy chlebek z masłem orzechowym
Mało orzechowe smarujemy powidłem, posypujemy orzechami
Odrywamy chlebek z masłem orzechowym
Pokrojone kawałki ciasta układamy do foremki.