akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Domowe puree z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Aksamitne puree z dyni, doskonałe do ciast, babeczek, placuszków lub na wytrawnie. Podstawa naszych jesiennych, aromatycznych wypieków ;) Puree możemy przygotować na dwa sposoby: zapiekając lub gotując.

Domowe puree z dyni

Składniki:

Domowe puree z dyni

 

Sposób przygotowania:

Domowe puree z dyni
Dynię przekroić na ćwiartki i za pomocą łyżki oczyścić z nasion. Przekroić jeszcze na kilka części lub jeśli zależy nam na czasie- pokroić w kostkę. Umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 180 st.C przez około 30-60 minut.

Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni. Jeśli za szybko się rumieni, należy przykryć ją folią aluminiową i dalej zapiekać.

Dynia jest gotowa, gdy bez problemu możemy nabić ją na widelec. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie przy pomocy nożyka lub łyżeczki obrać ze skórki. Umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na puree. Przełożyć do słoiczków.

Puree z dyni można również przygotować inaczej- gotując. W tym celu oczyszczoną dynię zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości (jeśli pokrojona jest w kostkę, będzie to trwać około 10-15 minut) Dalej postępować tak jak w przypadku pierwszego sposobu. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Smacznego!

Tagi:

dynia