Sposób przygotowania:
Domowe żelki z kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dokładnie wyszorowane pomarańcze pokrój na sześć równych części i oddziel od nich soczysty miąższ, skórkę delikatnie natnij i zalej zimną wodą, powinna się moczyć 24h. Namoczoną skórkę zawiń w rulonik i zepnij wykałaczką, po czym zalej wodą z sokiem cytrynowym i doprowadź do wrzenia, czynność tę powtarzaj do momentu aż cała goryczka zostanie usunięta(około 5-6 razy). Z wody, cukru i odrobiny soku z cytryny przygotuj syrop i kandyzuj w nim roladki przez 40min, po ostudzeniu wyjmij gotowe żelki z syropu i usuń wykałaczki. Po obcieknięciu z nadmiaru płynu ułóż je na blaszce i podsusz w piekarniku(50stop przy uchylonych drzwiczkach), osuszone żelki posyp cukrem pudrem.