Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Domowe żelki z kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Domowe słodycze zrobione z kandyzowanej skórki pomarańczowej, lekko pikantne i bardzo słodkie :-)

Domowe żelki z kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki:

Domowe żelki z kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Domowe żelki z kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dokładnie wyszorowane pomarańcze pokrój na sześć równych części i oddziel od nich soczysty miąższ, skórkę delikatnie natnij i zalej zimną wodą, powinna się moczyć 24h. Namoczoną skórkę zawiń w rulonik i zepnij wykałaczką, po czym zalej wodą z sokiem cytrynowym i doprowadź do wrzenia, czynność tę powtarzaj do momentu aż cała goryczka zostanie usunięta(około 5-6 razy). Z wody, cukru i odrobiny soku z cytryny przygotuj syrop i kandyzuj w nim roladki przez 40min, po ostudzeniu wyjmij gotowe żelki z syropu i usuń wykałaczki. Po obcieknięciu z nadmiaru płynu ułóż je na blaszce i podsusz w piekarniku(50stop przy uchylonych drzwiczkach), osuszone żelki posyp cukrem pudrem.