misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Domowej roboty sałatka babuni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kupne sałatki obiadowe nie są złe, ale takie sałatki domowej roboty są doskonałe. Można je przygotować z wielu składników i w przeróżnych kombinacjach jakie tylko nam pasują.

Domowej roboty sałatka babuni Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Domowej roboty sałatka babuni

 

  • Warzywa:

 

  • 1500 g białej kapusty
  • 1300 g czerwonej papryki
  • 500 g marchewki
  • 400 g cebuli

 

  • Zalewa:

 

  • 2 l wody
  • 1 szkl cukru
  • 125 ml octu
  • 4 łyżki soli

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Domowej roboty sałatka babuni
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestudzenia.

Marchew obieramy i bardzo dokładnie myjemy. Cebule pozbawiamy wierzchniej warstwy i również myjemy. Papryki bardzo dokładnie myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz białych błonek. Z kapusty odrywamy pierwsze liście.

Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Paprykę tniemy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy na cienkie półplasterki, a kapustę drobno szatkujemy. Wszystkie warzywa przekładamy do sporej miski, Posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5-6 godzin. Po tym czasie wylewamy powstały płyn.

Do każdego słoika wkładamy po jednym liściu laurowym, 2-3 angielskie ziela oraz jedną łyżkę oleju. Wlewamy szklankę zalewy, po czym wkładamy warzywa dociskając je, by usunąć powietrze. Pozostałą zalewą uzupełniamy słoiki i od razu zakręcamy.

Pasteryzujemy przez 20 minut, odstawiamy do góry dnem do ostudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Domowej roboty sałatka babuni
Marchew trzemy na tarce paprykę i cebulę cieniutko kroimy a kapustę szatkujemy
Domowej roboty sałatka babuni
Warzywa przekładamy do miski i posypujemy solą
Domowej roboty sałatka babuni
Wszystko bardzo dokładnie ze sobą mieszamy
Domowej roboty sałatka babuni
Do czystych słoików dodajemy liść laurowy angielskie ziele oraz olej
Domowej roboty sałatka babuni
Dodajemy szklankę zalewy
Domowej roboty sałatka babuni
Do słoików wkładamy warzywa
Domowej roboty sałatka babuni
Zawartość słoików uzupełniamy zalewą
Domowej roboty sałatka babuni
Słoiki pasteryzujemy przez 20 minut
Domowej roboty sałatka babuni
Odwracamy do góry dnem do ostudzenia