Sposób przygotowania:
Domowy chrzan tarty
Chrzan obrać ze skóry, przekroić na pół i włożyć do miski z wodą, niech sobie poleży w tej wodzie około 20 minut. Potem czyste, suche kawałki korzenia chrzanu zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Ostrzegam, będzie to duże wyzwanie :) !
Do startego chrzanu dodać gorącą wodę, wymieszać, następnie dodawać pozostałe składniki, czyli sol, cukier oraz sok z cytryny i ocet. Wszystko razem dobrze wymieszać. Oczywiście, ilość soli, cukru, soku z cytryny można sobie, według własnych upodobań, zwiększyć.
Tak przygotowany chrzan przekładamy do umytego, wyparzonego słoiczka, i przechowujemy w lodówce. Taki domowy chrzan jest idealny do ćwikły, czyli buraczków z chrzanem, a także jako dodatek do wędlin, jajek, ale wtedy warto go przed podaniem wymieszać z niewielka ilością śmietany.
Do startego chrzanu dodać gorącą wodę, wymieszać, następnie dodawać pozostałe składniki, czyli sol, cukier oraz sok z cytryny i ocet. Wszystko razem dobrze wymieszać. Oczywiście, ilość soli, cukru, soku z cytryny można sobie, według własnych upodobań, zwiększyć.
Tak przygotowany chrzan przekładamy do umytego, wyparzonego słoiczka, i przechowujemy w lodówce. Taki domowy chrzan jest idealny do ćwikły, czyli buraczków z chrzanem, a także jako dodatek do wędlin, jajek, ale wtedy warto go przed podaniem wymieszać z niewielka ilością śmietany.
dorota w
Netka
...i na dodatek pięknie pachnie :) !