Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8794 przepisów w kategorii Święta

Ciasteczka jajeczka

Ciasteczka jajeczka

misia5 misia5
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wielkanocne cannelloni

Wielkanocne cannelloni

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernikowy zawijaniec

Piernikowy zawijaniec

Dawid Dawid

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek pisanka

Mazurek pisanka

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy zakwas na żur

Domowy zakwas na żur

zewa zewa
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wielkanocne gniazdka

Wielkanocne gniazdka

Elisa Elisa
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka kokosowa

Babka kokosowa

misia5 misia5
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka na święta

Sałatka na święta

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cynamonowe króliczki

Cynamonowe króliczki

Elisa Elisa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka jajeczka

Ciasteczka jajeczka

misia5 misia5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: