Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Domowy cukier waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowego cukru waniliowego nie zastąpi nam żaden gotowiec.

Domowy cukier waniliowy

Składniki:

Domowy cukier waniliowy

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy cukier waniliowy
Wanilię przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy ziarenka, które dodajemy do cukru. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w 1,5-2 cm kawałki pozostałości laski wanilii. Cukier wsypujemy do szczelnego słoiczka i odstawiamy na minimum tydzień. Po upływie tego czasu możemy wyciągnąć paseczki z laski wanilii, ale nie jest to konieczne. Cukier przechowujemy szczelnie zamknięty, a wtedy na długo zachowa swoje właściwości.