monia2005

monia2005

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 328]

Domowy kajmak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna kakaowa masa kajmakowa ,robi się ją bardzo długo ale na prawdę warto.

Domowy kajmak

Składniki:

Domowy kajmak

 

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 500 ml mleka
  • 2 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 kostki dobrego masła

Sposób przygotowania:

Domowy kajmak
Do rondelka wlewamy mleko,śmietankę ,wsypujemy cukier,cukier waniliowy oraz kakao ,ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia . Po czym przestawiamy garnek na najmniejszy ogień i gotujemy około 3 godzin często mieszamy ,żeby się nie przypaliło masa z biegiem czasu będzie bardziej gęstnieć. Po upływie czasu zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystudzenia miksujemy z masłem po czym przekładamy do słoiczka. Idealnie nadaje się do przełożenia wafli,ciast oraz na nadchodzące święta do mazurka.