Sposób przygotowania:
Domowy kefir
Przygotowujemy 200 mililitrów dobrego kupnego kefiru. Kefir musi być naprawdę dobry i śwież, gdyż to właśnie bakterie w nim zawarte zetną potem mleko. Najlepiej, żeby był to taki, który sami naprawdę lubimy. Jeden litr mleka 2% (może być też mniej lub więcej w zależności od upodobań dietetycznych) gotujemy w garnku uważając, żeby nie wykipiało. Ugotowane mleko zostawiamy do ostudzenia. Mleko ma odpowiednią temperaturę, kiedy włożymy mały palec do mleka i wytrzymamy licząc wolno do 10, a na 10 krzykniemy auć z gorąca. Przelewamy wtedy mleko do ceramicznego dzbana i dolewamy kefir. Mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (na przykład w poduchy) na dwanaście godzin. Po tym czasie kefir się zetnie i możemy przestawić go do lodówki. Następnym razem zamiast kefiru kupnego używamy resztki naszego domowego kefiru.