Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Patisony kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na patisony w pełni, a u mnie doskonale obrodziły. Przerabiam na różne sposoby. Kiszone można wykorzystać na zupę lub do surówek.

Patisony kiszone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Patisony kiszone

 

  • 2 średnie patisony
  • 1 czubiasta łyżka soli
  • 1 łyżka pokrojonego kopru
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku lub 2 drobno pokrojone
  • 1/2 łyżeczki startego chrzanu lub drobno pokrojonego

Sposób przygotowania:

Patisony kiszone
Patisony dokadnie wyszorować, osuszyć, a następnie całe zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać podane składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Następnie ponownie wymieszać i przełożyć do wyprażonych słoików (ten sposób wystarczy 1 słoik na 1 patisona).

Zakręcić słoje i odstawić. Są gotowe po 3 dniach.
Patisony kiszone
Patisony po umyciu starte na tarce jarzynowej
Patisony kiszone
Złączone i dokładnie wymieszane składniki kiszonki
Patisony kiszone
Patison przełozony do wyprażonego słoika