MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Domowy kefir

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny kefir domowej roboty. Dobry dla zdrowia młodszych i starszych.

Domowy kefir Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy kefir

 

  • 200 ml kefiru
  • 1 litr mleka 2%
  • garnek ceramiczny

Sposób przygotowania:

Domowy kefir
Przygotowujemy 200 mililitrów dobrego kupnego kefiru. Kefir musi być naprawdę dobry i śwież, gdyż to właśnie bakterie w nim zawarte zetną potem mleko. Najlepiej, żeby był to taki, który sami naprawdę lubimy. Jeden litr mleka 2% (może być też mniej lub więcej w zależności od upodobań dietetycznych) gotujemy w garnku uważając, żeby nie wykipiało. Ugotowane mleko zostawiamy do ostudzenia. Mleko ma odpowiednią temperaturę, kiedy włożymy mały palec do mleka i wytrzymamy licząc wolno do 10, a na 10 krzykniemy auć z gorąca. Przelewamy wtedy mleko do ceramicznego dzbana i dolewamy kefir. Mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (na przykład w poduchy) na dwanaście godzin. Po tym czasie kefir się zetnie i możemy przestawić go do lodówki. Następnym razem zamiast kefiru kupnego używamy resztki naszego domowego kefiru.
Domowy kefir
Przygotowujemy bazę z dobrego kefiru kupnego
Domowy kefir
Mleko gotujemy, studzimy i przeprowadzamy test palca
Domowy kefir
Mieszamy mleko z kefirem w ceramicznym naczyniu
Domowy kefir
Kefir odstawiamy w pierzyny na dwanaście godzin