anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Domowy kisiel ze świeżych malin

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Domowy kisiel ze świeżych owoców niewiele przypomina ten przygotowywany z proszku. Jeśli raz taki zrobicie, to nigdy więcej nie sięgniecie po ten ze sklepowej półki.

Domowy kisiel ze świeżych malin

Składniki:

Domowy kisiel ze świeżych malin

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy kisiel ze świeżych malin
Maliny opłukać, osączyć, przełożyć do rondelka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Maliny zasypane cukrem odstawić na godzinę, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny, rondelek postawić na gazie i zagotować. Gotować pod przykryciem 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i wlać do gotujących się owoców. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę. Gorący kisiel przełożyć do miseczek i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Podawać ze świeżymi malinami i jeżynami.