kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Domowy majonez

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny domowy majonez. Dodatek cukru, octu i gorącej wody sprawia że majonez jest bardziej delikatny.

Domowy majonez Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy majonez

 

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • sól- do smaku
  • pieprz- do smaku

Sposób przygotowania:

Domowy majonez
Do garnka lub miski wkładamy żółtko jajka i musztardę. Mieszamy łyżką. Miksując wlewamy olej cienkim strumieniem do wymieszanego żółtka z musztardą aż zużyjemy cały olej. 
Dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Do kubka wkładamy cukier, wlewamy ocet oraz bardzo gorącą wodę i przez chwilę mieszamy aż składniki się rozpuszczą. 
Wlewamy do majonezu i ponownie przez chwilę miksujemy. Gotowy majonez przekładamy do salaterki.
Domowy majonez
Do garnka wkładamy musztardę i źółtko jajka
Domowy majonez
Dolewamy olej rzepakowy i cały czas miksujemy
Domowy majonez
Ubity majonez przed dodaniem przypraw i rozpuszczonych składników
Domowy majonez
Gotowy majonez z przyprawami, octem, cukrem

Tagi:

sos majonez