Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Majonez z przepiórczych jaj

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Taki domowy majonez to świetna baza do przygotowania sosu koperkowego lub ziołowo-cytrynowego i idealny dodatek do małych zakąsek.

Majonez z przepiórczych jaj Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Majonez z przepiórczych jaj

 

  • 1 całe przepiórcze jajko
  • 6 przepiórczych żółtek
  • 150ml oleju
  • ocet winny lub sok z cytryny
  • musztarda
  • sól pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Majonez z przepiórczych jaj
Do miski wbij jedno całe przepiórcze jajko i 6 samych żółtek, całość dokładnie roztrzep i dodaj łyżeczkę musztardy, ocet lub sok z cytryny i cukier, po dokładnym rozmieszaniu możesz stopniowo dodawać olej. Kiedy majonez stanie się gęsty i szklisty to znak że jest już gotowy, Tak przygotowany majonez dopraw solą i pieprzem a potem przelej go do słoiczka, przechowuj w lodówce do trzech dni.
Majonez z przepiórczych jaj
Do miski wbij 6 żółtek i jedno całe jajko.
Majonez z przepiórczych jaj
Jajka dokładnie roztrzep tak aby dokładnie się połączyły.
Majonez z przepiórczych jaj
Do jajek dodaj musztardę ocet i przyprawy.
Majonez z przepiórczych jaj
Do stopniowym dolewaniu oleju masa powinna stać się gęsta i szklista.

Tagi:

jajko jajka