Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Domowy majonez

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka sparzyć gorąca wodą, następnie oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodajemy musztardę, cukier i dokładnie mieszamy, do mom

Domowy majonez

Składniki:

Domowy majonez

 

  • 2 żółtka
  • łyżka musztardy
  • sól
  • odrobina soku z cytryny (kilka kropel)
  • łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Domowy majonez
Jajka sparzyć gorąca wodą, następnie oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodajemy musztardę, cukier i dokładnie mieszamy, do momentu powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy olej, należy pamiętać by wlewać go powoli, małym strumieniem, w przeciwnym razie majonez się zważy. Od ilości użytego oleju zależy jego gęstość. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz sól do smaku. Jeśli chcemy uzyskać rzadszy majonez o łagodniejszym smaku możemy dodać łyżkę śmietany.