Sposób przygotowania:
Domowy makaron
Do miski wsypać mąkę i sól i wymieszać. Jajka wybić do miseczki, rozbełtać a potem wlewając do maki lekko mieszać z mąką np. widelcem. Następnie wszystko wyłożyć na stolnicę lub czysty blat i zagnieść ciasto. Ciasto dzielić na porcje i każdą z nich podsypując mąką wałkować na bardzo cienki placki. Każdy placek układać najlepiej na czystym materiale i zostawić je do lekkiego przeschnięcia. Gdy placki lekko przeschną zwijać je w rulony dodatkowo podsypując mąką ( jeśli chcemy mieć krótki makaron to należy pokroić w paski i układać jeden na drugim ) i cienko kroić. Pokrojony makaron roztrząsnąć aby makaron się nie skleił. Gotowy makaron gotować w lekko osolonej wodzie ( można dodać troszkę oleju ) kolka minut w zależności od grubości makaronu. Na koniec makaron odcedzić i przelać zimna wodą aby zatrzymać proces gotowania. Podawać do zup ( rosół, pomidorowa ) lub smażony z jajkiem.