zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Domowy makaron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

pyszny domowy makaron...........

Domowy makaron Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy makaron

 

  • 500 g mąki koszalińskiej ( typ 500 ) + do podsypywania
  • 5 jajek wiejskich
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Domowy makaron
Do miski wsypać mąkę i sól i wymieszać. Jajka wybić do miseczki, rozbełtać a potem wlewając do maki lekko mieszać z mąką np. widelcem. Następnie wszystko wyłożyć na stolnicę lub czysty blat i zagnieść ciasto. Ciasto dzielić na porcje i każdą z nich podsypując mąką wałkować na bardzo cienki placki. Każdy placek układać najlepiej na czystym materiale i zostawić je do lekkiego przeschnięcia. Gdy placki lekko przeschną zwijać je w rulony dodatkowo podsypując mąką ( jeśli chcemy mieć krótki makaron to należy pokroić w paski i układać jeden na drugim ) i cienko kroić. Pokrojony makaron roztrząsnąć aby makaron się nie skleił. Gotowy makaron gotować w lekko osolonej wodzie ( można dodać troszkę oleju ) kolka minut w zależności od grubości makaronu. Na koniec makaron odcedzić i przelać zimna wodą aby zatrzymać proces gotowania. Podawać do zup ( rosół, pomidorowa ) lub smażony z jajkiem.
Domowy makaron
Etap 1najpierw należy zagnieść ciasto na makaron
Domowy makaron
Etap 2potem walkować cienkie placki ......
Domowy makaron
Etap 3zwijac placki w rulony i kroić ........
Domowy makaron
Etap 4pokrojony roztrząsnąc aby się nie skleił i ugotować

Tagi:

jajko jajka