Sposób przygotowania:
Domowy makaron- wersja do rosołuKrok 1
Na stolnicę silikonową wsypuje sól i odmierzoną mąkę typ 500 ( na opakowaniu jest oznaczenie), robię dołek i wbijam jaja.
Krok 2
Zagniatam ciasto pomagając sobie packą.
Krok 3
Zagniecione ciasto zostawiam przykryte ściereczką na 20 minut. Po 20 minutach jeszcze raz wyrabiam i kroje na 5 części. Każdą część wałkuje podsypując mąką i kładę placek na placek. Zwijam jakby w harmonijkę i kroje cieniutkie paseczki. Znowu podsypuje mąką by się nie sklejały.
Krok 4
Gotuję wodę z odrobiną oleju i wsypuje makaronik. Gotuję do momentu aż wypłynie na wierzch. Wyjmuje, odcedzam i przepłukuje pod bieżącą wodą. Podaje z rosołkiem lub pomidorową.
SylaUla