lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Domowy makaron- wersja do rosołu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niektórzy z was pewnie nigdy nie robili samemu makaronu. Chce wam pokazać, że to nie jest trudne. Samemu zrobiony jest lepszy,smaczniejszy i cieszy.

Domowy makaron- wersja do rosołu Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Domowy makaron- wersja do rosołu

Składniki:

 

  • jaja L 3 szt

 

  • sól pół łyżeczki

Sposób przygotowania:

Domowy makaron- wersja do rosołu

Krok 1

Na stolnicę silikonową wsypuje sól i odmierzoną mąkę typ 500 ( na opakowaniu jest oznaczenie), robię dołek i wbijam jaja.

Krok 2

Zagniatam ciasto pomagając sobie packą.

Krok 3

Zagniecione ciasto zostawiam przykryte ściereczką na 20 minut. Po 20 minutach jeszcze raz wyrabiam i kroje na 5 części. Każdą część wałkuje podsypując mąką i kładę placek na placek. Zwijam jakby w harmonijkę i kroje cieniutkie paseczki. Znowu podsypuje mąką by się nie sklejały.

Krok 4

Gotuję wodę z odrobiną oleju i wsypuje makaronik. Gotuję do momentu aż wypłynie na wierzch. Wyjmuje, odcedzam i przepłukuje pod bieżącą wodą. Podaje z rosołkiem lub pomidorową.

Domowy makaron- wersja do rosołu
Na stolnicę silikonową wsypuje sól i odmierzoną mąkę typ 500 ( na opakowaniu jest oznaczenie), robię dołek i wbijam jaja.
Domowy makaron- wersja do rosołu
Zagniatam ciasto pomagając sobie packą.
Domowy makaron- wersja do rosołu
Zagniecione ciasto zostawiam przykryte ściereczką na 20 minut.Po 20 minutach jeszcze raz wyrabiam i kroje na 5 części.
Domowy makaron- wersja do rosołu
Każdą część wałkuje podsypując mąką i kładę placek na placek.
Domowy makaron- wersja do rosołu
Zwijam ciasto makaronowe jakby w harmonijkę
Domowy makaron- wersja do rosołu
Kroje cieniutkie paseczki.Znowu podsypuje mąką by się nie sklejały.