Sposób przygotowania:
Tarta mięsna z bakłażanem
Filety z kurczaka umyłam, pokroiłam w małą kostkę i wrzuciłam do miski. Dodałam przyprawy: sól ziołową, paprykę słodką, pieprz cytrynowy, czosnek staropolski oraz przyprawę 5 smaków. Wszystko razem wymieszałam i odstawiłam na chwilę. Następnie usmażyłam mięso, dodałam odrobinę pasty curry.
Składniki na ciasto posiekałam i szybko zagniotłam. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki.
W tym czasie zajęłam się przygotowaniem bakłażana. Umyłam bakłażana, pokroiłam w plastry i oprószyłam solą.
Na patelni rozgrzałam oliwę i przesmażyłam każdy plaster z obu stron przez około minutę. Ciasto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę do tarty.
Ciasto nakłułam widelcem. Wyłożyłam na nie kawałki usmażonego mięsa, pomidora pokrojonego w plastry i wszystko zalałam masą jajeczną ( jajka wymieszane ze śmietaną przyprawione solą i pieprzem). Na to wszystko wyłożyłam plastry bakłażana i posypałam startym, żółtym serem.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.P
Składniki na ciasto posiekałam i szybko zagniotłam. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki.
W tym czasie zajęłam się przygotowaniem bakłażana. Umyłam bakłażana, pokroiłam w plastry i oprószyłam solą.
Na patelni rozgrzałam oliwę i przesmażyłam każdy plaster z obu stron przez około minutę. Ciasto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę do tarty.
Ciasto nakłułam widelcem. Wyłożyłam na nie kawałki usmażonego mięsa, pomidora pokrojonego w plastry i wszystko zalałam masą jajeczną ( jajka wymieszane ze śmietaną przyprawione solą i pieprzem). Na to wszystko wyłożyłam plastry bakłażana i posypałam startym, żółtym serem.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.P
Jagodowa
Magdalena88