VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Penne i casarecce z ugotowanym mięsem w sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka propozycja dla wielbicieli makaronów. Danie jest świetnym pomysłem na wykorzystanie wczorajszego gotowanego mięsa np. z rosołu. W połączeniu ze serem makaron jest wyśmienity!

Penne i casarecce z ugotowanym mięsem w sosie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Penne i casarecce z ugotowanym mięsem w sosie

 

  • 1 szklanka makaronu penne
  • 1 szklanka makaronu casarecce
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 5 pieczarek
  • 1 marchew
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ugotowanego mięsa (z królika, kurczaka)
  • 1 szklanka wody
  • 100 g żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Penne i casarecce z ugotowanym mięsem w sosie
Makaron gotujemy al’dente w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy.

Papryki oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy w garnku na oleju lub oliwie z oliwek. Dodajemy obraną i startą na tarce o średnich oczkach marchewkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podlewamy wodą. Dodajemy pokrojone drobno mięso, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.

Wszystko mieszamy i łączymy z koncentratem pomidorowym. Dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy starty żółty ser.

Czekamy do rozpuszczenia i łączymy z makaronami.
Penne i casarecce z ugotowanym mięsem w sosie

Tagi:

makarony dania