Sposób przygotowania:
Tradycyjny domowy makaron
Mąkę wysypujemy na stolnicę, aby powstała górka. Palcami robimy w środku wgłębienie i wybijamy 3 jajka do środka. Dodajemy również szczyptę soli, mleko oraz kawałek masła. Całość składników zagniatamy. W razie potrzeby (jeśli będzie za suche lub twarde) dolewamy troszkę gorącej wody. Starannie wyrabiamy ciasto aby było sprężyste i nie kleiło się do rąk. Formujemy z ciasta kulę i dzielimy ją na 3-4 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy podsypując je mąką, aby nie przywierało do stolnicy. Wszystkie rozwałkowane placki kładziemy jeden na drugim i kroimy je na grubsze paski, które potem przepuszczamy przez maszynkę, która "kroi" je na cienkie nitki. rozkładamy je na całej stolnicy i odstawiamy na kilka minut, aby lekko przeschły. Makaron wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i gotujemy ok 7 minut. Po ugotowaniu odcedzamy makaron na durszlaku i hartujemy go zalewając zimną wodą. Najlepiej smakuje z domowym rosołkiem. Smacznego!