Sposób przygotowania:
Domowy makaron
1.Możesz wyrobić ciasto w misce lub na blacie. Wysyp mąkę na blat. Zrób z niej kupkę z dziurą w środku. Wbij jaja i dodaj sól. Postaraj się by jajka nie wypłynęły z mąki.
2.Wyrób ciasto, w między czasie dodając po łyżeczce wody. Gdy ciasto będzie gotowe dodaj łyżkę oliwy i pougniataj jeszcze chwilę. Masa nie powinna być zbyt twarda, jeśli tak jest dodaj jeszcze odrobinę wody. Natrzyj wszystko oliwą i odstaw do lodówki.
3.Ludzie spierają się na temat czy ciasto powinno się wsadzać do lodówki czy trzymać na zewnątrz. Obie wersje są ok. Wszystko zależy od tego jak szybko zamierzasz robić makaron. Jeśli ciasto jest na później to wsadź je do lodówki.
4.Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto do grubości palca. Podziel je na 4 części i każdą z nich rozwałkuj w prostokąt.
5.Powycinaj w prostokąty jeśli chcesz zrobić lasagne lub cannelloni albo w paski jeśli chcesz zrobić tagliatelle. Gotuj w dużym garnku w dużej ilości osolonej wody. By makaron był al dente potrzebuje około 4 minut.
2.Wyrób ciasto, w między czasie dodając po łyżeczce wody. Gdy ciasto będzie gotowe dodaj łyżkę oliwy i pougniataj jeszcze chwilę. Masa nie powinna być zbyt twarda, jeśli tak jest dodaj jeszcze odrobinę wody. Natrzyj wszystko oliwą i odstaw do lodówki.
3.Ludzie spierają się na temat czy ciasto powinno się wsadzać do lodówki czy trzymać na zewnątrz. Obie wersje są ok. Wszystko zależy od tego jak szybko zamierzasz robić makaron. Jeśli ciasto jest na później to wsadź je do lodówki.
4.Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto do grubości palca. Podziel je na 4 części i każdą z nich rozwałkuj w prostokąt.
5.Powycinaj w prostokąty jeśli chcesz zrobić lasagne lub cannelloni albo w paski jeśli chcesz zrobić tagliatelle. Gotuj w dużym garnku w dużej ilości osolonej wody. By makaron był al dente potrzebuje około 4 minut.