migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Buraczki do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo często podaję buraczki do drugiego dania. Buraczki zawsze ścieram na tarce i robię zasmażane lub podaję sałatkę ze słoiczka z papryką i cebulą. Tym razem dla odmiany buraczki po prostu pokroiłam w niedużą kostkę.

Buraczki do obiadu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczki do obiadu

 

  • 1 kg ugotowanych lub upieczonych czerwonych buraczków
  • 1 czerwona cebula
  • sos balsamiczny lub sok z cytryny
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Buraczki do obiadu
Wystudzone ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki. Pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miski.

Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych buraczków. Całość skropić olejem i sosem balsamicznym, ja sosu dałam 4 łyżki. Wszystko zależy od naszego smaku i słodkości buraków.

Dokładnie wymieszać, posypać natką pietruszki i odstawić na ok 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Buraczki do obiadu
Wystudzone ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki. Pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miski.
Buraczki do obiadu
Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych buraczków.
Buraczki do obiadu
Całość skropić olejem i sosem balsamicznym, ja sosu dałam 4 łyżki. Wszystko zależy od naszego smaku i słodkości buraków.