Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Duszona marchewka do obiadu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam taką marchewkę! Najczęściej podaję jako dodatek do drugiego dania, dobrze smakuje też z ryżem. Czasem natomiast jem samą z talerza.

Duszona marchewka do obiadu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Duszona marchewka do obiadu

składniki

  • 1 kg marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Duszona marchewka do obiadu

przygotowanie

Duszona marchewka do obiadu
marchewki oraz cebule obieramy i płukamy.

Marchewki strugamy, cebulki obieramy.

kroimy

Duszona marchewka do obiadu
warzywa musimy pokroić i jednolita kostke.

Zarówno marchewki jak i cebulki kroimy w kostkę.

duszenie

Duszona marchewka do obiadu
witaminki z marchewki są rozpuszczalne w tłuszczach - dlatego masło

Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę dobrego masła, sól i pieprz do smaku.

duszenie

Duszona marchewka do obiadu
marchewkę gotujemy do czasu aż będzie miękka

Całość zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem na małym płomieniu do miękkości.

zabielanie

Duszona marchewka do obiadu

Mąkę wsypujemy do kubeczka, stopniowo dolewamy mleko i śmietankę - mieszamy by nie było grudek. Hartujemy ją gorącym wywarem spod marchewki, następnie wlewamy całość, doprawiamy i gotujemy do czasu, aż zgęstnieje.