bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ziemniaki opiekane z tymiankiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierwszy raz upiekłam takie małe ziemniaki, dodatek tymianku sprawił że wyszły bardzo smaczne i aromatyczne.

Ziemniaki opiekane z tymiankiem

Składniki:

Ziemniaki opiekane z tymiankiem

 

  • 1, 5 kilograma małych ziemniaków
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki opiekane z tymiankiem
Ziemniaki cienko obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i lekko solimy, zagotowujemy, gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do miski wlewamy olej, dodajemy przyprawę do ziemniaków oraz sól, wszystko mieszamy.

Przekładamy ostudzone ziemniaki, dokładnie je obtaczamy w oleju i przyprawach, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym tymiankiem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.