Sposób przygotowania:
Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem
Zdrowe i bez plam pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń twarde szypułki i przełóż do dużego garnka z grubym dnem. Zagotuj pod przykryciem, dodaj sól, cukier, pieprz i tymianek. Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Gęste sitko ułóż nad miską i wkładaj do niego porcjami ciągle jeszcze gorące pomidory. Przecieraj, najwygodniej jest to robić silikonową szpatułką, aż na sitku zostaną tylko nasiona i skórki. Przetarty przecier przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzuj w garnku około 15 minut. Pozostaw pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Następnie przenieś do ciemnej i chłodnej piwnicy.