anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Taki domowy przecier doskonale nadaje się na zupę lub sos, których przygotowanie zajmie nam tylko chwilę, a smak będzie lepszy jak ze sklepu

Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem
Zdrowe i bez plam pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń twarde szypułki i przełóż do dużego garnka z grubym dnem. Zagotuj pod przykryciem, dodaj sól, cukier, pieprz i tymianek. Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Gęste sitko ułóż nad miską i wkładaj do niego porcjami ciągle jeszcze gorące pomidory. Przecieraj, najwygodniej jest to robić silikonową szpatułką, aż na sitku zostaną tylko nasiona i skórki. Przetarty przecier przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzuj w garnku około 15 minut. Pozostaw pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Następnie przenieś do ciemnej i chłodnej piwnicy.
Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem
Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem
Gęste sitko ułóż nad miską i wkładaj do niego porcjami ciągle jeszcze gorące pomidory.
Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem
Słoiki pasteryzuj w garnku około 15 minut.