
Dość krótko możemy cieszyć się smakiem świeżych warzyw. Co prawda, garściami zajadamy się nimi w pełni sezonu, jednak ciężko pogodzić się z myślą, że zimą nie będą dla nas dostępne. Stąd też zapewne zrodził się pomysł na przetwarzanie. Zamknięcie w słoiczku smaku i zapachu warzyw to jest to!
Przetwory z ogórków
Ogórki to bardzo wdzięczne warzywo jeśli chodzi o przetwarzanie. Najpopularniejsze wśród ogórków w słoikach są ogórki kiszone i ogórki marynowane. Doskonale smakują też ogórki małosolne, które otrzymamy już po kilku dniach trzymania w zalewie. Ogórki w plastrach z odpowiednimi przyprawami to także rewelacyjna baza do sałatek na zimę.
Migotka28 dzieli się przepisem na przetwory - ogóreczki konserwowe. Swoją recepturę na kiszone ogóraski zdradza też Bernadetta. Ciekawą opcją jeśli chodzi o przetwory z ogórków jest sałatka szwedzka. Zarówno ogórki po szwedzku Kloruś, jak i szwedzka sałatka na zimę reanji wyglądają bardzo apetycznie. Zewa także proponuje bardzo ciekawe przepisy na ogórkowe przetwory, takie jak ogórki z imbirem i cayenne oraz ogórki w curry i kurkumie.
Przetwory z pomidorów
Rewelacyjne do przetwarzania są także pomidory. Można z nich wyczarować znakomite koncentraty, ketchupy i przeciery. Pomidory suszone, pomidory w przecierze czy też w postaci skoncentrowanego soku na pewno przydadzą się zimą.
Gosia p. podaje swój przepis na kremowy przecier pomidorowo-cukiniowy. Kloruś inspiruje pomysłem na gęsty i aromatyczny domowy przecier pomidorowy z bazylią oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i kaparami, które również można zamknąć w słoiczkach.
Inne warzywne przetwory
Znakomite przetwory wychodzą nie tylko z ogórków i pomidorów. W tej roli świetnie sprawdzają się również papryka, cukinia, fasolka szparagowa, a nawet rzodkiewki. Dobry sposób na zatrzymanie smaku letnich warzyw to przygotowanie sałatek wielowarzywnych.
Olkaaa dzieli się przepisem na kolorową sałatkę z ogórków, papryki i cebuli. Jaga85 podaje swój sposób na marynowaną paprykę, która wychodzi bardzo smaczna i twarda. Natomiast Hrabina w kuchni inspiruje recepturą na ketchup z cukinii.
Poniżej znajdziecie wiele więcej przepisów na doskonałe domowe przetwory z warzyw.