rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Domowy sos koperkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sos koperkowy kojarzy mi się z kuchnią mamy. Był moim ulubionym dodatkiem do ziemniaków i jajka sadzonego. Można go również wykorzystać jako sos do mięs.

Domowy sos koperkowy

Składniki:

Domowy sos koperkowy

 

  • 1 litr bulionu warzywnego (smaczniejszy jest ugotowany z własnych jarzyn, ale może też być z kostki)
  • 2 pęczki koperku
  • 2 łyżki mąki (płaskie)
  • 0.5 szklanki śmietany 18%
  • 0.5 szklanki przegotowanej, zimnej wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Domowy sos koperkowy
Wywar z jarzyn gotujemy. Możemy użyć kostki bulionowej warzywnej, którą zalewamy ok 1l zimnej wody, doprowadzamy do zagotowania. Ubieramy z niego ok 0.5 szklanki i mieszamy razem ze śmietaną. Wlewamy do garnka. Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy odrobinę sosu śmietanowego, mieszamy i łączymy z resztą. Koperek siekamy i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.