Sposób przygotowania:
Domowy twaróg z maślanki
2 l maślanki przelewamy do garnka. Podgrzewamy na średnim ogniu przez kilka minut (nie możemy dopuścić aby zawrzała!) Gotujemy do momentu aż maślanka się rozwarstwi - na wierzchu zetnie się twaróg a pod nim wytrąci się woda. Wyłączamy ogień. Gdy lekko przestygnie zawartość garnka wylewamy na durszlak wyłożony gazą. Boki gazy zwijamy i związujemy tworząc"sakiewkę" Tak związaną gazę przywiązujemy najlepiej nad zlewem (ja przywiązałam do pałąka od suszarki do naczyń) tak aby cała wodą wypłynęła. Zostawiam na noc. Rano odwiązuje ją i zanim rozwiąże formuje kulkę (ściskam w gazie). Tak przygotowany twaróg możemy jeść sam, lub z dowolnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię ze szczypiorkiem: Twaróg rozgniatam widelcem, szczypiorek myję, osuszam i siekam. Mieszam twaróg ze szczypiorkiem, doprawiam solą i pieprzem do smaku i gotowe :) najlepiej smakuje z domowym masełkiem i świeżym chlebem Smacznego :)