paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Domowy twaróg z maślanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowej roboty twaróg z maślanki z dodatkiem świeżego szczypiorku jest idealny na śniadanie i jako przekąska

Domowy twaróg z maślanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy twaróg z maślanki

 

  • 2 l maślanki
  • ew.1 pęczek szczypiorku oraz sól i pieprz do smaku

 

  • (z tych proporcji wyszło mi ponad 30 dag twarogu)

Sposób przygotowania:

Domowy twaróg z maślanki
2 l maślanki przelewamy do garnka. Podgrzewamy na średnim ogniu przez kilka minut (nie możemy dopuścić aby zawrzała!) Gotujemy do momentu aż maślanka się rozwarstwi - na wierzchu zetnie się twaróg a pod nim wytrąci się woda. Wyłączamy ogień. Gdy lekko przestygnie zawartość garnka wylewamy na durszlak wyłożony gazą. Boki gazy zwijamy i związujemy tworząc"sakiewkę" Tak związaną gazę przywiązujemy najlepiej nad zlewem (ja przywiązałam do pałąka od suszarki do naczyń) tak aby cała wodą wypłynęła. Zostawiam na noc. Rano odwiązuje ją i zanim rozwiąże formuje kulkę (ściskam w gazie). Tak przygotowany twaróg możemy jeść sam, lub z dowolnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię ze szczypiorkiem: Twaróg rozgniatam widelcem, szczypiorek myję, osuszam i siekam. Mieszam twaróg ze szczypiorkiem, doprawiam solą i pieprzem do smaku i gotowe :) najlepiej smakuje z domowym masełkiem i świeżym chlebem Smacznego :)
Domowy twaróg z maślanki
Maślankę podgrzewam do momentu aż się rozwarstwi
Domowy twaróg z maślanki
Lekko przestudzoną wylewam na durszlak wyłożony gazą
Domowy twaróg z maślanki
Boki gazy związuję i przywiązuje na zlewem aby woda wypłynęła
Domowy twaróg z maślanki
Zanim rozwiążę gazę z twarogu formuję kulkę