dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Domowy twarożek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo prosty przepis na domowy twarożek

Domowy twarożek

Składniki:

Domowy twarożek

 

  • 2 l mleka od krowy zsiadłego
  • duży garnek,
  • ściereczka muślinowa

 

Sposób przygotowania:

Domowy twarożek
Do takiego twarożku potrzebujemy nie pasteryzowanego, tłustego mleka od krowy - obawiam się, że z mleka uht ser nie wyjdzie.
Przepis jest przydatny szczególnie latem, kiedy o zsiadłe mleko wyjątkowo łatwo.
Zsiadłe mleko przelewamy do czystego, dużego garnka i lekko podgrzewamy wszystko aż ser w mleku zacznie się ścinać.
Ściereczkę muślinową (lub czystą ściereczkę z niezbyt gęstym splotem tkaniny) rozkładamy na durszlaku (a ten w innym garnku jeśli zależy nam na serwatce), przelewamy masę serową i dostawiamy od odcięknięcia.
Ser zdejmujemy ze ściereczki do miseczki a serwatkę zachowujemy np do wypieku chleba.