Sposób przygotowania:
Domowy twarożek
Do takiego twarożku potrzebujemy nie pasteryzowanego, tłustego mleka od krowy - obawiam się, że z mleka uht ser nie wyjdzie.
Przepis jest przydatny szczególnie latem, kiedy o zsiadłe mleko wyjątkowo łatwo.
Zsiadłe mleko przelewamy do czystego, dużego garnka i lekko podgrzewamy wszystko aż ser w mleku zacznie się ścinać.
Ściereczkę muślinową (lub czystą ściereczkę z niezbyt gęstym splotem tkaniny) rozkładamy na durszlaku (a ten w innym garnku jeśli zależy nam na serwatce), przelewamy masę serową i dostawiamy od odcięknięcia.
Ser zdejmujemy ze ściereczki do miseczki a serwatkę zachowujemy np do wypieku chleba.
Przepis jest przydatny szczególnie latem, kiedy o zsiadłe mleko wyjątkowo łatwo.
Zsiadłe mleko przelewamy do czystego, dużego garnka i lekko podgrzewamy wszystko aż ser w mleku zacznie się ścinać.
Ściereczkę muślinową (lub czystą ściereczkę z niezbyt gęstym splotem tkaniny) rozkładamy na durszlaku (a ten w innym garnku jeśli zależy nam na serwatce), przelewamy masę serową i dostawiamy od odcięknięcia.
Ser zdejmujemy ze ściereczki do miseczki a serwatkę zachowujemy np do wypieku chleba.