e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Drobiowe pałki i skrzydełka w glazurze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne mięso z kurczaka o słodko-pikantnym smaku

Drobiowe pałki i skrzydełka w glazurze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drobiowe pałki i skrzydełka w glazurze

 

  • 8 pałek z kurczaka
  • 8 skrzydełek
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki wina Porto
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu (np. wielokwiatowy)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz

 

  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Drobiowe pałki i skrzydełka w glazurze
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na min. 2h. W wysokiej misce wymieszać: wino, miód, ketchup i paprykę. Cebulę pokroić w piórka lub kostkę, doprawić solą i pieprzem, dodać do pozostałych składników. Mięso włożyć do marynaty, wymieszać. Przed pieczeniem mięso włożyć do specjalnego rękawa foliowego i zawiązać na dwóch końcach. Rękaw przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez 60 min. Następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze 20 min. Smacznego!
Drobiowe pałki i skrzydełka w glazurze
W wysokiej misce wymieszać: wino, miód, ketchup i paprykę
Drobiowe pałki i skrzydełka w glazurze
Cebulę pokroić, doprawić solą i pieprzem, dodać do pozostałych składników
Drobiowe pałki i skrzydełka w glazurze
Mięso włożyć do specjalnego rękawa foliowego