iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Devolay z masełkiem natką pietruszki na puree

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Smaczne eleganckie mięsko z kurczaka , pasuje na niedzielny obiad jak i duże uroczystości, łatwe w zrobieniu. U mnie podane na puree z ziemniaka i selera.

Devolay z masełkiem natką pietruszki na puree

Składniki:

Devolay z masełkiem natką pietruszki na puree

 

  • 1 kg piersi z kurczaka

 

 

 

 

  • natka piertuszki

 

 

 

  • woda

 

 

 

  • 1 duży seler

 

Sposób przygotowania:

Devolay z masełkiem natką pietruszki na puree
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Solimy do smaku doprawiamy białym pieprzem. Dzielimy mięso na kulki ok 120 -150 g.

Moczymy ręce. Formujemy placuszek. Na środek kładziemy kawałek masła i posiekanej natki pietruszki. Zamykamy strony placuszka do środka. Formujemy kształt marchewki.

Jajko mieszamy z wodą i mąką, solimy do smaku. Ciasto ma mieć konsystencje śmietany. Devolaye obtaczamy w cieście potem w tartej bułce. Obsmażamy na oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 15 min.

Seler i ziemniaki obieramy gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dusimy z śmietaną 30 %. Doprawiamy solą do smaku.