mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Drożdżowe koperty z nadzieniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, szybkie, długo zachowujące świeżość, drożdżowe koperty ze śliwkowymi powidłami. Zamiast powideł można użyć budyniu lub dżemu:)

 Drożdżowe koperty z nadzieniem

Składniki:

Drożdżowe koperty z nadzieniem

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • gęsty budyń przyrządzony wg przepisu na opakowaniu
  • żółtko + łyżka wody lub mleka do posmarowania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe koperty z nadzieniem
Mleko podgrzewamy, drożdże rozdrabniamy w odrobinie ciepłego mleka. Margarynę roztapiamy. Składniki przekładamy do miski. Ciasto wyrabiamy rękami do momentu, aż zacznie dobrze odchodzić od miski. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyjmujemy z miski i rozwałkowujmy. Kroimy na kwadraty o wymiarach 10x10 cm. Na każdy z nich nakładamy po łyżeczce powideł. Zwijamy w koperty i układamy na blaszce w odstępach co 4 cm. Przed włożeniem do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C, wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem/wodą. Pieczemy ok. 20 min. do zrumienienia. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.