Sposób przygotowania:
Drożdżowe muszelki z masłem orzechowym
Drożdże rozpuszczam w 1/3 szklankce ciepłego mleka z odrobiną mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie mąkę przesiewam razem z solą, dodaję jajko, cukier i wyrośnięte drożdże. Mieszam wszystko drewnianą łyżką lub ręką. Odstawiam miskę do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuje całe ciasto na płaski placek i kroję w paski o grubości około 6cm. Każdy paseczek smaruję powidłami lub masłem orzechowym. Ja zrobiłam pół takich pół takich. Blachę do wypiekania muffinek smaruję lekko tłuszczem. Zawijam paseczek w ślimaczka i układam pionowo do formy. Nie polecam używać papierowych papilotek do muffinów ponieważ ślimaczki bardzo urosną i będzie nam trudno potem tą papilotkę oderwać przed zjedzeniem. Piekarnik nagrzewam do 180C. Przed wstawieniem do pieca każdego ślimaczka smaruję pędzelkiem rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka. Będą pięknie błyszczeć. Piekę około 25-30 minut. Po upieczeniu można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
gosia56
misia5
Elficzna
Kochana nawet dla mnie nic nie zostało! zanim się obejrzałam wszystkie zniknęły! ;o
edytaha
Elficzna
ja bardzo lubię z masłem orzechowym, ale moim domownikom z powidłami najbardziej podeszły :)
-Natka-
A czy można by je było do pieczenia poustawiać na płaskiej blaszce? Pytam, bo cierpię na brak foremek na muffinki. :(
Elficzna
Hmm to może zrób tak jak mówisz, mniejsze te wałeczki/ ruloniki i poukładaj obok siebie na blaszce :) i wtedy takie ślimaczkowe bułeczki Ci się upieką, troszkę inny wygląd ale smak przecież ten sam :) one pięknie rosną więc wyjdzie dobrze na pewno.