lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

drożdżowe racuszki lucyny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne racuszki drożdżowe-moje ulubione:)

drożdżowe racuszki lucyny

Składniki:

drożdżowe racuszki lucyny

 

  • 2 jaja,
  • 2 g drożdży,
  • 200 g mąki,
  • 3 łyzki cukru,
  • 200ml mleka,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

drożdżowe racuszki lucyny
100 ml mleka podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki. Czekamy aż zaczyn wyrośnie. Bialka ubijamy na sztywna pianę. Żoltka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki. Na koncu dodajemy ubita pianę, mieszamy delikatnie. Tłuszcz rozgrzewamy, smażymy racuszki z obu stron na rumiany kolor. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.