Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Drożdżowe stworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne drożdżowe stworki smażone na oleju.

Drożdżowe stworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe stworki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe stworki
Margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Letnie mleko przelać do miski, wbić jajko, wsypać cukier oraz sól, dodać pokruszone drożdże. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę (ilość zależy od gęstości ciasta) i mieszać. Wlać zimny tłuszcz. Wyrabiać łyżką drewnianą ciasto. Powinno być gęste i elastyczne. Oprószyć mąką i odstawić na 50 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozgrzać olej i łyżką wrzucać niewielkie porcje ciasta, tworząc różne kształty. Smażyć na rumiano z każdej strony. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Drożdżowe stworki
Margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Letnie mleko przelać do miski, wbić jajko, wsypać cukier oraz sól, dodać pokruszone drożdże. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę (ilość zależy od gęstości ciasta) i mieszać.
Drożdżowe stworki
Wlać zimny tłuszcz. Wyrabiać łyżką drewnianą ciasto. Powinno być gęste i elastyczne.
Drożdżowe stworki
Oprószyć mąką i odstawić na 50 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Drożdżowe stworki
Po tym czasie rozgrzać olej i łyżką wrzucać niewielkie porcje ciasta, tworząc różne kształty. Smażyć na rumiano z każdej strony. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka