Drożdżowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smyk moze wziąść kawałek ciasta do rączki i gryźć.

Drożdżowiec

Składniki:

Drożdżowiec

 

  • 10 dag drożdży
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • szklanka ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 szklanek mąki tortowej
  • Na kruszonkę:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec
Drożdże rozpuścić w mleku.Przelej do miski roztwór, zasyp go cukrem, wbij jaja, wlej olej i zamieszaj.Wszystko zasyp mąką, odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny. Później wymieszaj i wyłóż na blachę.Możesz położyć owoce lub mus a potem kruszonkę.Piecz 30 minut w temperwturze 180 st C