Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszone udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Górna część udek z kurczaka posypana przyprawami, podsmażona, zalana wodą i duszona do miękkości. Pysznie zrumienione mięsko.

Duszone udka z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszone udka z kurczaka

 

  • 6 udek z kurczaka (górna część)
  • olej do smażenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • sól do smaku
  • szczypta curry
  • szczypta mielonego kminku
  • 1 kostka mięsna

Sposób przygotowania:

Duszone udka z kurczaka
Mięso umyć, lekko osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej kawałki mięsa. Wszystkie przyprawy wymieszać, posypać nimi mięso z obu stron. Mięso z obu stron mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać jedną szklankę wody, dodać kostkę mięsną. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. Następnie odparować resztę wody, a mięso ponownie z obu stron zrumienić.
Duszone udka z kurczaka
Umyte i osuszone mięso ułożone na patelni z rozgrzanym olejem.
Duszone udka z kurczaka
Wszystkie przyprawy przesypane do miseczki i wymieszane.
Duszone udka z kurczaka
Udka z kurczaka posypane z obu stron mieszanką przypraw.
Duszone udka z kurczaka
Woda i kostka mięsna dodane do zrumienionego mięsa.