Sposób przygotowania:
Pasztet WielkanocnyWykonanie:
Wątróbkę drobiową czyścimy, myjemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z odrobią soli i pieprzu. Dodajemy majeranek 1 łyżkę i czosnek sprasowany. Chwile mieszamy tak z 15-20 minut do usmażenia.
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy drobno i smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną soli i pieprzu.Mięso mielimy razem z podrobami i ugotowaną marchewką. Dolewamy szklankę wywaru warzywnego( jak nadal za suche to dodajemy odrobinę jeszcze wywaru).
Foremkę możemy wyłożyć folią spożywczą i wkładamy pasztet. Do lodówki trafia na całą noc. Teraz możemy śmiało na kanapki smarować.
Bulion warzywny:
Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Wkładamy kawałek selera, por, marchew, pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie wywar warzywny.