Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udko z kurczaka duszone w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mięso z kurczaka z czosnkiem i przyprawami jest bardzo smaczne i aromatyczne. Warzywa duszone razem z mięsem to pyszny dodatek.

Udko z kurczaka duszone w warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udko z kurczaka duszone w warzywach

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki pieprz młotkowany z kolendrą
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz
  • czosnek granulowany

 

 

Sposób przygotowania:

Udko z kurczaka duszone w warzywach
Umyte mięso osuszyć, naciąć ostrym nożem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem młotkowanym. Przykryć i odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę. Warzywa obrać pokroić w plasterki, wymieszać z odrobiną soli, pieprzu, łyżką oleju i czosnkiem granulowanym. Wsypać do rękawa do pieczenia mięsa, włożyć udko z kurczaka, skropić olejem, zawiązać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45-50 minut w temp 200 stopni. Po 30 minutach rozciąć rękaw aby mięso ładnie się zrumieniło.
Udko z kurczaka duszone w warzywach
Umyte mięso naciąć w kilku miejscach i oprószyć przyprawami
Udko z kurczaka duszone w warzywach
Obrane warzywa pokroić w plasterki wymieszać z olejem i przyprawami
Udko z kurczaka duszone w warzywach
Przygotowane warzywa włożyć razem z mięsem do rękawa
Udko z kurczaka duszone w warzywach
Zawiązać rękaw i włożyć do naczynia żaroodpornego