Sposób przygotowania:
Udka na żółtym ryżu z warzywamiETAP 1:
![Udka na żółtym ryżu z warzywami Udka na żółtym ryżu z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/udka-na-zoltym-ryzu-z-warzywami-400390.jpg)
Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce.
ETAP 2:
![Udka na żółtym ryżu z warzywami Udka na żółtym ryżu z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/udka-na-zoltym-ryzu-z-warzywami-400391.jpg)
Formę, moja o wymiarach 21×30, wysmarować w środku olejem i rozsypać na dnie ryż. Ziarna ryżu wcześniej przepłukałam w zimnej wodzie. Do 3 szklanek rosołu dodać kurkumę i wlać do ryżu.
ETAP 3:
![Udka na żółtym ryżu z warzywami Udka na żółtym ryżu z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/udka-na-zoltym-ryzu-z-warzywami-400392.jpg)
Przyprawić pieprzem czarnym i oprószyć solą. Wyłożyć startą na tarce jarzynowej marchewki i pokrojone w piórka cebule.
Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na wrzątek. Gotować 1 minutę po czym wyłowić i na sicie przelać zimną wodą.
ETAP 4:
![Udka na żółtym ryżu z warzywami Udka na żółtym ryżu z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/udka-na-zoltym-ryzu-z-warzywami-400393.jpg)
Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby leżały jedno przy drugim. W wolne przestrzenie między mięsem wcisnąć głęboko różyczki brokuła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. W trakcie pieczenia polewać zapiekankę pozostałym rosołem. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Smacznego :)
iziona
Mniam1
Dzięki bardzo :)
robaczek
ciasteczka
mocsłodkości
Czekoladka 2