iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Udka w sosie chrzanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pomysł na obiad, proste danie ale smakuje inaczej. Gotowane udka, następnie chwilę duszone w sosie chrzanowym. Podane z puree. Obiad dla całej rodziny.

Udka w sosie chrzanowym

Składniki:

Udka w sosie chrzanowym

 

Sposób przygotowania:

Udka w sosie chrzanowym
Do garnka z wodą wkładamy ziele angielskie, liść laurowy. Zagotowujemy. Solimy do smaku.

Udka myjemy i gotujemy do miękkości. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła.

Dosypujemy ok 2 łyżki mąki. Mieszamy. Zalewamy mlekiem ok 2 szklanki. Mieszamy energicznie.

Dolewamy troszkę bulionu z gotowania mięsa, aby sos nie był zbyt gęsty.

Dodajemy ok 2 łyżki chrzanu. doprawiamy solą do smaku. Do sosu wkładamy ugotowane udka.

Dusimy kilka minut. Podajemy z prażona cebulką.