Sposób przygotowania:
Przepis na domowy kebab z kurczaka
🔘 Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć i dość gęsto nakłuć wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.
🔘 Marynata: do naczynia wsypać paprykę, kmin rzymski, oregano, curry, czarny pieprz, sól i razem dobrze wymieszać. Następnie do przygotowanej mieszanki z suchych przypraw dodać jogurt, koncentrat pomidorowy, startą cebulę, wlać sos sojowy, oliwę i całość dokładnie razem wymieszać.
🔘 Teraz mięso wymieszać i natrzeć z przygotowaną marynatą. Następnie mięso umieścić na foli spożywczej i szczelnie zawinąć, tworząc gruby wałek. Później zamarynowanie mięso włożyć do zamrażarki na około 6 godzin (jeżeli mięso było przez całą noc mrożone, wtenczas 3 godziny przed pokrojeniem przełożyć mięso z zamrażalki do lodówki).
🔘 Po wyjęciu mięsa z zamrażarki (lub lodówki) ostatnią czynnością jaką trzeba zrobić, to zdjąć folię, mięso pokroić w cienkie plastry i usmażyć na patelni.
🔘 Marynata: do naczynia wsypać paprykę, kmin rzymski, oregano, curry, czarny pieprz, sól i razem dobrze wymieszać. Następnie do przygotowanej mieszanki z suchych przypraw dodać jogurt, koncentrat pomidorowy, startą cebulę, wlać sos sojowy, oliwę i całość dokładnie razem wymieszać.
🔘 Teraz mięso wymieszać i natrzeć z przygotowaną marynatą. Następnie mięso umieścić na foli spożywczej i szczelnie zawinąć, tworząc gruby wałek. Później zamarynowanie mięso włożyć do zamrażarki na około 6 godzin (jeżeli mięso było przez całą noc mrożone, wtenczas 3 godziny przed pokrojeniem przełożyć mięso z zamrażalki do lodówki).
🔘 Po wyjęciu mięsa z zamrażarki (lub lodówki) ostatnią czynnością jaką trzeba zrobić, to zdjąć folię, mięso pokroić w cienkie plastry i usmażyć na patelni.