Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Przepis na domowy kebab z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz ochotę zjeść kebaba, ale nie masz ochoty wyjść - w takim razie bez problemu zrobisz pysznego kebaba w domu - ze świeżego kurczaka.

Przepis na domowy kebab z kurczaka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Przepis na domowy kebab z kurczaka

 

  • 5 pojedynczych piersi z kurczaka
  • folia spożywcza

 

  • Marynata:
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki (mielona)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielony)
  • 1 łyżeczka oregano (suszone)
  • 1 łyżeczka curry (mielone)
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielony)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cebula (starta)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 80 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Przepis na domowy kebab z kurczaka
🔘 Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć i dość gęsto nakłuć wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.

🔘 Marynata: do naczynia wsypać paprykę, kmin rzymski, oregano, curry, czarny pieprz, sól i razem dobrze wymieszać. Następnie do przygotowanej mieszanki z suchych przypraw dodać jogurt, koncentrat pomidorowy, startą cebulę, wlać sos sojowy, oliwę i całość dokładnie razem wymieszać.

🔘 Teraz mięso wymieszać i natrzeć z przygotowaną marynatą. Następnie mięso umieścić na foli spożywczej i szczelnie zawinąć, tworząc gruby wałek. Później zamarynowanie mięso włożyć do zamrażarki na około 6 godzin (jeżeli mięso było przez całą noc mrożone, wtenczas 3 godziny przed pokrojeniem przełożyć mięso z zamrażalki do lodówki).

🔘 Po wyjęciu mięsa z zamrażarki (lub lodówki) ostatnią czynnością jaką trzeba zrobić, to zdjąć folię, mięso pokroić w cienkie plastry i usmażyć na patelni.
Przepis na domowy kebab z kurczaka
Cienke plastry mięsa usmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.
Przepis na domowy kebab z kurczaka
Po wyjęciu mięsa z zamrażarki ostatnią czynnością jaką trzeba zrobić, to zdjąć folię i mięso pokroić w cienkie plastry.
Przepis na domowy kebab z kurczaka
Następnie mięso umieścić na foli spożywczej, szczelnie zawinąć, tworząc gruby wałek i włożyć do zamrażarki.
Przepis na domowy kebab z kurczaka
W naczyniu wymieszać suche przyprawy z jogurtem, koncentratem pomidorowym, cebulą, sosem sojowym, oliwą i powstałą marynatą natrzeć mięso.
Przepis na domowy kebab z kurczaka
Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć i dość gęsto nakłuć wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.