SUPERPRZEPIS

Dynia pieczona z rozmarynem

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Dynia pieczona z rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Fantastyczny jesienny dodatek do pieczonych mięs .

Składniki:

Dynia pieczona z rozmarynem

 

  • kawałek dyni ( wielkość zależy od tego jakie porcje jadamy)
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • gruba sól morska

 

Sposób przygotowania:

Dynia pieczona z rozmarynem
Z umytej dyni odcinamy dwa paski ( porcje) . Usuwamy pestki i włóknisty środek. Odcinamy skórę .Paski dyni układamy w pojemniku. Kropimy olejem , solimy i posypujemy ,,igiełkami" rozmarynu. Zostawiamy na 15 minut obracając w trakcie kilka razy tak by smaki przeszły do warzywa. Dynię układamy na folii aluminiowej razem z rozmarynem. Zawijamy i pieczemy w temperaturze 200 * C przez 30-45 minut *.  Dynia ma być po upieczeniu miękka . Przed podaniem można jeszcze dodatkowo posolić - ale to juz jest mój smak ( nie lubię mdłych warzyw). * czas pieczenia zależy od tego jak grube paski dyni pieczemy. Jeśli pokroimy ją w kostkę upiecze sie szybciej - jeśli jest w grubszym kawałku piecze sie dłużej. Ale tu nie ma problemu - wystarczy sprawdzić dynie patyczkiem jak ciasto- jak wchodzi jak ,, w masło" - jest gotowa. Można nastawić wcześniej i potem gotową trzymać zawinięta w folię by nie wystygła , a w tym czasie gotować np. ziemniaki.  
Dynia pieczona z rozmarynem
Wyciąć 2 porcje dyni - usunąć pestki i odciąć skórę
Dynia pieczona z rozmarynem
Skropic dynie olejem i posypać solą i rozmarynem
Dynia pieczona z rozmarynem
Paski dyni ( każdy osobno ) ułozyc na folii aluminiowej razem z rozmarynem
Dynia pieczona z rozmarynem
Piec szczelnie zawiniętą w temperaturze 200 stopni aż bedzie miękka

Tagi:

dynia