jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Dynia z wątróbką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowując wątróbkę zazwyczaj ograniczamy się do przysmażenia jej na cebuli. Tak jest szybko i smacznie. Polecam jednak czasem dodać do niej innych składnik. Dziś polecam dynię. Super komponuje się smakowo i ożywia wizualnie danie.

Dynia z wątróbką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dynia z wątróbką

SKŁADNIKI

  • 2 cebule,
  • Ok 400 gram dyni (waga po obraniu),
  • 10 wątróbek drobiowych,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Mąka do obtoczenia wątróbki,
  • Olej do smażenia,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Sól do smaku,
  • Papryka mielona do smaku

Sposób przygotowania:

Dynia z wątróbką

ETAP 1

Dynia z wątróbką
obraną dynię kroimy

Dynię kroimy w kostkę około 1 cm.

ETAP 2

Dynia z wątróbką
na oleju przysmażamy cebulę

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pokrojoną cebulę przysmażamy na oleju do momentu jak stanie się szklista.

ETAP 3

Dynia z wątróbką
dynię przysmażamy na cebuli

Do szklistej dodajemy dynię. Całość smażymy razem do momentu jak dynia zmięknie. W trakcie smażenia warzywa doprawiamy do smaku.

ETAP 4

Dynia z wątróbką
przed smażeniem wątróbkę obtaczamy w mące

Między czasie umytą, oczyszczoną i osuszoną wątróbkę obtaczamy w mące.

ETAP 5

Dynia z wątróbką
wątróbkę przysmażamy do miękkości

Tak przygotowaną przysmażamy do miękkości na oleju, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wątróbkę smażymy około 10 minut. Miękką łączymy z dynią i cebulą. Na koniec całość łączymy z posiekaną natką pietruszki. Gotowe.