dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Wątróbka z dynią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wątróbka w jesiennym wydaniu z duszoną cebulką i małymi kostkami dyni. Bardzo proste a pyszne i niezwykle bogate w składniki odżywcze danie.

Wątróbka z dynią

Składniki:

Wątróbka z dynią

wątróbka

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • ok.3-4 łyżki mąki pszennej
  • 150 g oczyszczonej dyni (bez skórki i środka)
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka z dynią
Oczyszczoną dynię pokroić w małą kostkę ok. 1 cm.

Cebulę pokroić w piórka.

Wątróbkę opłukać, lekko osuszyć, obtoczyć w mące.

Na patelnię wlać olej, wyłożyć wątróbkę. Pomiędzy nią, wyłożyć cebulę, na wierzch posypać kostki dyni. Smażyć pod przykryciem ok. 3-4 minut.

Po tym czasie wątróbkę przekręcić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem następne 3-4 minuty.

Usmażone danie posolić po wierzchu i posypać posiekaną natką pietruszki.