Sposób przygotowania:
Sos dyniowo-cebulowy
Dynię pokroić na cząstki, wyciąć gniazdo nasienie, pokroić w kawałki razem ze skórą. Posypać łyżką soli, wymieszać i odstawić na godzinę, aż dynia puści sok. Odcedzić powstałą solankę.
Połowę cebuli oraz paprykę oczyścić, pokroić, podlać szklanką wody i dusić około 15 minut. Dodać dynię i podgrzewać do czasu, aż warzywa zupełnie zmiękną - zmiksować zawartość garnka na sos. Dodać pozostałą cebulę pokrojoną w kostkę albo w piórka - dołożyć cukier, imbir, ocet jabłkowy i pieprz.
Dusić ok. 20 min. na najmniejszym palniku, a następnie dodać kozieradkę i ocet 10% . Gotować jeszcze kilka minut. Gorącym sosem napełnić wyparzone słoiczki i szczelnie zakręcić.
Po ostygnięciu wstawić do lodówki (bardzo dobrze przechowuje się w ten sposób) albo zapasteryzować dla pewności.
Połowę cebuli oraz paprykę oczyścić, pokroić, podlać szklanką wody i dusić około 15 minut. Dodać dynię i podgrzewać do czasu, aż warzywa zupełnie zmiękną - zmiksować zawartość garnka na sos. Dodać pozostałą cebulę pokrojoną w kostkę albo w piórka - dołożyć cukier, imbir, ocet jabłkowy i pieprz.
Dusić ok. 20 min. na najmniejszym palniku, a następnie dodać kozieradkę i ocet 10% . Gotować jeszcze kilka minut. Gorącym sosem napełnić wyparzone słoiczki i szczelnie zakręcić.
Po ostygnięciu wstawić do lodówki (bardzo dobrze przechowuje się w ten sposób) albo zapasteryzować dla pewności.